torsdag 7 oktober 2010

Off topic: Äppeltider
Det fanns en tid när min fritid inte fylldes av syprojekt. Då bakade jag desto mer. Bland det allra godaste man kan göra är denna äppelkaka. Receptet kommer från en av de första upplagorna av Hemmets kokbok, och har alltså omkring 100 år på nacken. När jag växte upp hände det att vi gjorde åtta–tio kakor åt gången och frös in. Så god är den.

Knepet är att använda mycket äpplen. Allra helst tunnskaliga, ljuvligt syrliga Transparente blanche (bilden), men andra syrliga svenska äpplen går också bra. Passa alltså på nu, när fruktdiskarna dignar av svenska äpplen.

Den här kakan finns även i nyare upplagor av till exempel Sju sorters kakor. Men glöm det receptet, och glöm alla dåliga kopior som cirkulerar på nätet – detta är originalet. Med smör. Med grädde. Utan kanel. Med mycket socker ovanpå. (Ja, en hel deciliter socker är mycket – men idén är att det ska bli en krispig, lite knäckig yta som kontrasterar perfekt till de mjuka, syrliga äpplena.)

Så ska en Fyriskaka bakas!

::: FYRISKAKA

Ingredienser:
120 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk vispgrädde
2 ägg

Fyllning:
500 g äpplen (eller så mycket du kan trycka ner i smeten), "av syrlig, lös sort" enligt originalreceptet
Cirka 1 dl strösocker

::: Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, gärna med löstagbar kant. Jag använder mannagryn istället för ströbröd, eftersom jag tycker att det har en mer neutral smak.
2. Kärna ur, skala och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en skål med kallt vatten med en skvätt citron eller lite citronsyra i, så mörknar de inte så snabbt.
3. Rör smör och socker riktigt vitt och poröst i en stor bunke. I gamla kokböcker kunde man hitta fraser som "rör smör och socker i 40 minuter". Med elvisp går det betydligt snabbare ...
4. Rör ned äggen, ett i taget. Tillsätt grädden och rör till en jämn smet.
5. Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta ned blandningen i smeten och rör (vispa ej) till en jämn smet.
6. Bred ut smeten i den smorda och bröade formen. Ja, det ser lite ut – men oroa dig inte. Det blir en precis lagom hög och fin kaka till slut.
7. Tryck ner äppelklyftorna tätt, tätt. Gärna i ett fint mönster, men lite huller om buller funkar också bra.
8. Strö till sist över sockret. Grädda kakan lång nere i ugnen i cirka 45 minuter. Kakan är färdiggräddad när den börjat lossna från kanten och har fin färg. Kontrollera gärna med en trästicka.

::: Ät kakan som den är, eller med en klick lättvispad grädde eller lite hemgjord vaniljsås.


Inga kommentarer: