lördag 30 oktober 2010

Dockans nya kläder

Vad? :::
När Lola, 3 år, och hennes docka kom på besök i dag var sysselsättningen given. Självklart skulle vi sy nya kläder till dockan!
Vi satte oss till rätta i soffan och bläddrade i den eminenta boken "Dockans nya kläder" (1968). En väst skulle dockan ha, slog Lola resolut fast. Fram med lådan med tygrester (sådana där som är för små för att platsa i tyghyllan, men för stora för att slänga). Valet föll på ett jordgubbstyg. Och när nu dockan skulle få en ny väst, måste hon ju såklart få en matchande tröja. Och något nedtill – jeans, såklart! Pricken över i blev en mössa och halsduk i blå muddväv.

Mönster :::
Väst efter grundmönster i "Dockans nya kläder". Även byxorna är klippta efter grundmönstret, men jag gjorde dem ett par centimeter vidare i sidorna. Jag utnyttjade jeansens befintliga sidsömmar och fållar, och klippte byxbenen i ett stycke. Tröja med pingvinärm, också efter ett av bokens grundmönster.
Alla kläder syddes i storlek 38 cm (bokens mönster finns i fyra storlekar). Mössa och halsduk klipptes till på känn.

Tyg :::
Jordgubbstyget kommer från en duk inköpt på en loppis för en billig peng. Hals, ärmringing och fåll kantades med smal klarblå snedslå. Tröjan är sydd i ett t-shirttyg från E-slöjd. Jeanstyget kommer från ett par omoderna och lagom slitna jeans från tyghyllan. Bakfickor i jordgubbstyget. Den blå muddväven i jeansens midja, samt i mössan och halsduken, har jag fått av min syster.

Bra :::
Dockkläder är snabbt och roligt att sy. Och resultatet blev uppskattat.

Dåligt :::
Min overlock krånglade, och det fanns inte tid och tålamod (varken hos mig eller Lola) för att trixa och trä om. Alltså sydde jag alla sömmar med min vanliga symaskin. Och struntade helt sonika i att fålla ärmar och halsringning på tröjan, samt mössans nederkant. Hoppas nu att kläderna håller ändå ...

2 kommentarer:

Karinottilia sa...

Lola får väldigt fina kläder! Du har två awards att hämta hos mig! :)

::: Koolon : sa...

Tack Karinottilia – mina första awards :)
Ska klura lite på vilka bloggare som ska få dem ... Återkommer i frågan.