torsdag 31 mars 2011

Mannekäng i miniformat



Vad? :::
I höstas sydde jag en jacka till min kompis dotter V. Jag blir lika glad varje gång jag träffar henne och ser att jackan verkligen används. Nyligen beställde V:s mamma en matchande mössa. På köpet fick hon en dreggelscarf.

Mönster :::

Eget till mössan. Dreggelscarfen är i Gekkos design.


Tyg :::
Samma rödrosa trikå som i jackans foder, inköpt på rea på Stof 2000 i Köpenhamn.


Bra :::

Att V är så fin i sina Koolonkläder. Extra roligt är att hon ofta får beröm för sin jacka.


Dåligt :::
Inget.

torsdag 17 mars 2011

Längtans blå blommor

Photobucket

Vad? :::
Jag har en hel byrålåda full med gamla mönster från 1940-tal och framåt. När jag bestämde mig för att sy en klänning till brorsdotter nr 2 bläddrade jag bland mönstren och hittade den här fina klänningen.



Mönster :::

Ett Vi-mönster från 50- eller -60-talet. Storlek 2 år.


Tyg :::

En blåblommig före detta gardin som jag fått av en vänlig vän. Jag gillar kontraster, och rött och blått är ju en klassisk kombination. Därför valde jag röd bomullspasspoal i oket, röda zigzag-band i ärmslut och dito knappar i ryggen.
Jag hade först valt fina röda glasknappar, men hejdade mig som tur var när jag kom att tänka på hur obekvämt det skulle vara att sova middag med sådana i ryggen. Valet föll istället på de plattaste plastknapparna jag kunde hitta i gömmorna.
Det röda går även igen i stickningar och en dekorsöm på fållen.


Bra :::

Jag tycker verkligen om detaljerade blommönster i enfärgat. Klänningen matchar dessutom storasysters gula snurrkjol. Något att tänka på inför 6 juni, kanske?
Modellen är lättsydd och riktigt fin tycker jag. Jag har en förkärlek till motveck, och det spetsiga oket är en fin detalj.

Dåligt :::

Knappar i ryggen är ju egentligen inte så smart, åtminstone inte för barn som börjat klä sig själva. Men i mindre storlekar är det okej tycker jag.

onsdag 16 mars 2011

Det är hatten som gör hunden


Vad? :::
Min brorsdotters kompis ville ha en hatt i samma modell som den här.

Tyg :::
Blommigt 70-talstyg på utsidan, oklar härkomst. Rosarutigt foder. Eller tvärtom, om man så vill – hatten är vändbar.

Mönster :::
Ett 60-talsmönster från Stil, storlek 3 år.

Bra :::
Lättsydd och fin modell. Nästa gång gör jag nog kullen lite rundare, annars är jag nöjd.

Dåligt :::
Inget, tycker jag. Frågan är vad min schnauzer Wallraff tycker? Att vara hattmodell hör nog inte till favoritsysselsättningarna.


Tack till Jens som tog den fina bilden!

måndag 14 mars 2011

Kuddigt


Vad? :::
En kompis såg det här inlägget och bad mig sy två kuddar åt henne.

Tyg :::
Den vänstra kudden är sydd av ett handtryckt tyg från 50-talet, ett ovanligt fyndigt Traderafynd. 2 kronor kostade tyget, ett överkomligt pris för cirka 1 x 2 meter oanvänt tyg i riktigt fin kvalitet. Plus frakt förvisso, men ändå. Bakstycke i grå manchester.
Den högra kudden är sydd av fyra olika mönstrade tyger, med bakstycke i röd sammet. Den uppmärksamme ser att det grönvita tyget är Birgitta Hahns tyg Vallmo, 10-gruppen 1968.

Mönster :::
Eget/inget.

Bra :::
Färgerna i 50-talstyget är så fina, och den grå manchestern (som inte fastnade på bild) matchar perfekt. Tygkombon i den andra kudden blev också bra tycker jag.

Dåligt :::
Inget.

fredag 11 mars 2011

Solgul med massor av snurr




Vad? :::
Min brorsdotters favoritfärg är gul. När jag nyligen hittade ett par fina 70-talsörngott på loppis blev jag inspirerad att sy något riktigt somrigt till henne. Valet föll på en knälång kjol med mycket vidd i.

Mönster :::
När jag surfade runt efter inspiration hittade jag den här fina sykursen. Enkel att sy, och jag gillar den dubbla fållen och kombinationen av rosett och resår i midjan.

Tyg :::
Ett örngott från Finlayson, inköpt på Hötorgets loppis för 10 kronor. Fållen är sydd i ett matchande rutigt tyg från en gardinkappa, även den ett loppisfynd. 1,5 cm bred resår i midjan från Stoff & Stil. Ett cerisrosa bomullsband blev rosett.

Bra :::
Kjolen visade sig vara hela två meter i omkrets – helt galet tänkte jag först, men slutresultatet blev riktigt bra. Extra kul att se hur glad brorsdottern blev (inte minst med tanke på att allt jag sytt till henne inte fallit i lika god jord ...). Hon snurrade och snurrade, och sommaren kom helt plötsligt lite närmare.

Dåligt :::
Egentligen inget. Möjligen att jag såklart borde ha förutsett att brorsdottern tyckte att rosetten skulle vara mitt fram, vilket gör placeringen av etiketten lite underlig. Men det är det kanske bara jag som tänker på.

torsdag 10 mars 2011

Reklampaus









När såg ni senast en vågad reklamfilm för sytråd? Nej, jag tänkte väl det. Den här tjusiga skapelsen anno 1945 har jag hittat på filmarkivet.se, en guldgruva för nostalgiknarkare.
Missa förresten inte den här reklamsnutten för Söderbergs konditori. Oj så käcka kallskänkor!

onsdag 2 mars 2011

I brist på annat



Vad? :::
Bloggar som aldrig uppdateras är ju trist. Så i brist på nysytt kommer här en obloggad klänning som numera bor i Nicaragua. Inte helt lyckad, dålig bild och inte ett favorittyg. Men bättre än inget. Kanske.

Mönster :::
Singoallaklänning ur Ulla Welinders Sy & strik børnetøj 4-10 år. Storlek 104, om jag minns rätt.

Tyg :::
Loppisfyndat tunt bomullstyg av den gulliga sorten. Blå brodyr från en fyndlåda på Tygverket.

Bra :::
Söt modell.

Dåligt :::
Känns mer som
ett nattlinne än en klänning.